AKTUELNO

Saudijski novinar Džamal Kašogi, nestao je nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Turske vlasti tvrde da je tamo brutalno ubijen, a direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš izjavio je da će ubistvo Kašogija imati ozbiljne refleksije i u bezbednosnom i u političkom svetu.

Dragaš je za Novo jutro televizije Pink rekao da je Kašogi otišao u konzulat da traži dokumente, jer mu je verenica iz Turske, da nije bio namamljen.

- Ovaj događaj će imati ozbiljne refleksije i u bezbednosnom i u političkom svetu. Ono što je važno, u ovom trenutku se mere odnosi SAD-a i Turske. Mi znamo da Turska u poslednje vreme ima jako loše odnose sa SAD-om zbog poteza koje je Erdogan povukao. Turska je već u prvim satima znala šta se desilo sa Kašogijem, ali je bilo od suštinski problem bio obaveštajno bezbednosne prirode - ocenio je Dragaš.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima Turska je prisluškivala ambasadu Saudijske Arabije i u komunikaciji sa svojim kolegama, pre svega SAD-om i Velikom Britanijom konsultovala se kako da izađe sa informacijama.

- Oni su te večeri kontaktirali svoje kolege i u Britaniji i Americi i tražili savet kako da objave sve što se desilo. Oni su tamo njega montruozno istraživali i njegove delove vratili u Rijad - kazao je Dragaš.

Istoričar za Bliski istok Nemanja Starović rekao je da kada se pogleda tragični slučaj novinara disidenta Kašogija postoji nekoliko slojeva vrednih pažnje, među kojima je i njegova biografija.

- Prvi je taj tragični događaj, vidimo da je on namamljen u konzulat, ubijen, njegovo telo je raskomadano. Međutim, mislim da tu postoji još nekoliko slojeva koji su vredni pažnje. Naime, kada pogledamo njegovu biografiju, radi se o kontroverznom čoveku. On je dugo godina bio blizak samim vrhovima režima u Rijadu, blizak saradnik kraljevske porodice, da bi se konačno odlučio na put disidenta pre godinu dana, mada je i ranije tu postojalo određenih uspona i padova - izjavio je Starović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Kašogi je bio veoma blizak Osami bin Ladenu.

- Postoje fotografije koje svedoče o njegovom boravku u brdima Tora Bore u Avganistanu u drugoj polovini osamdesetih godina. Više puta je intervjuisao Osamu bin Ladena. Kada zagrebemo malo dublje, možemo videti da je njegov deda bio lični lekar osnivača moderne Saudijske Arabije - podseća Starović.

Novinar Zoran Kusovac rekao je da slučaj novinara Kašogija za Saudijsku Arabiju nije ništa novo i podsetio je na novinara Franka Gardnera koji je u zoj zemlji napadnut dok je radio svoj posao u Rijadu.

- Njegov snimatelj je poginuo, Frank Gardner je i dan danas paralizovan, jedva je ostao živ posle tog napada. Saudijska Arabija je jedna brutalna država koja interpretira zakon u skladu sa svojim dnevnopolitičkim potrebama. Ovo je neobično zato što se desilo izvan Saudijske Arabije - rekao je Kusovac.

Kako dodaje, mi ne znamo šta se sve dešava u Saudijskoj Arabiji i tamo, kako kaže, nema onog što se naziva slobodno društvo.

Foto: TvPink Printscreen

- Ima nekih blogera, nekih novina, Kašogijeve bivše novine smatraju se liberalnim, ali to je vrlo ograničeno, tako da zapad nema stvarnog uvida u dešavanja u Saudijskog Arabiji. Mi ne znamo da u toj zemlji vlada veliko nezadovljstvo mladih, nezaposlenost je ogromna - izjavio je Kusovac.

Prema njegovim rečima tamo je društvo veoma podeljeno i jedina zabava je jurnjava automobilima.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Džamal Kašogi

#Orhan Dragaš

'